pátek 14. listopadu 2014

Domácí houstičky

Asi nevím, co s volným časem...


Nechci kupovat v supermarketu rozmražované pečivo, a tak jsem zkusila podle receptů získaných na internetu upéct housky. Tři pokusy a všechny dopadly skvěle. Je to jednoduché, pečivo je i druhý den chutné a třetí den už není, protože z dávky upeču 8 kousků. A jelikož peču i chleba v domácí pekárně, začínáme být na pečivu z obchodu zcela nezávislí. Teď začnu zkoušet různé varianty a chutě. A po Vánocích se pustím do kváskového pečení. To je můj nový cíl ;-).Pokud máte nějaký prima recept, sem s ním. Ráda jej vyzkouším.


Přidávám svůj mírně poupravený recept, který se nám zdál nejlepší:

Nejdříve si udělám kvásek:
1/2 kostky droždí
2 lžičky cukru krystal
150 ml mléka
troška hladké mouky
Promíchám a nechám vykynout na dvojnásobný objem.

Mezitím si v míse rozpustím 50 g másla, lžičku kvalitního oleje a ušlehám s 1 vejcem. Poté vmíchám 200 g žitné celozrnné mouky, 300 g pšeničné celozrnné a lžičku soli. Přidám kvásek a vypracuju hladké těsto, které poprášené moukou nechám v teple kynout. Po 20 minutách jej znova prohnětu a nechám dalších 10 minut kynout. 

Poté si z těsta udělám 8 kuliček, ze kterých si vyválím tenké dlouhé válečky. Pletu housky z jednoho pramene podle tohoto návodu: http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=2482. Je to jednoduché a housky vypadají dobře. Na plechu nechám hotové housky ještě 10 minut kynout, potřu je rozšlehaným vajíčkem, lze je posypat mákem, solí, kmínem, sezamem či lněným semínkem. Peču ve vyhřáté troubě na 180 °C bez ventilátoru, asi po 20 - 25 minutách je upečeno. 

Zkusit můžete rohlíky, kaiserky, chlebánky... Tvary měním a s nimi i poměr žitné mouky, a občas přidám drceý kmín. A tak máme pokaždé jiné pečivo, i když je recept stejný.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za návštěvu a za komentář. Na viděnou!