Na vánoční besídku žáci nosili cukroví, abychom se patřičně naladili. Moc jsem neochutnávala, ale nějak se mi do rukou dostaly voňavé perníčky. A byla to láska na první ochutnání. Maminka žáka mi recept ráda napsala, a tak už tři roky peču tyto a jsem spokojená.
Recept:
800 g hl. mouky
400 g cukru
200 g medu
4 vejce1 kypřící prášek do perníku
lžička jedlé sody
koření: lžíce skořice, 6 hvězdic badyánu, lžíce hřebíčku, špetka anýzu - vše utlouct v hmoždíři(lze nahradit 4 lžičkami perníkového koření Vitana)400 g cukru
200 g medu
4 vejce1 kypřící prášek do perníku
lžička jedlé sody
Těsto se velmi pomalu spojuje, proto se toho nelekejte. Já jej pomalu hnětu, s přestávkami na odpočinek (pro ruce i pro těsto) i půl hodiny. Potom je zabalené ve folii nechávám aspoň 12 hodin v chladu. Pak už to jde snadno, vyválet, vykrájet, potřít rozšlehaným vajíčkem a šup do vyhřáté trouby na 180°C. Peču je zhruba 12 - 15 minut. Až to zavoní a okraje jsou hnědší, jdou z trouby ven. Měknout je nechávám v papírové krabici na balkoně, po týdnu až 14 dnech jsou měkké. Z tohoto množství surovin jsem udělala 10 plechů, přibližně 350 perníčků.
Rozdíl: 4 hodiny |
Teď se jdu věnovat zdobení, o tom bude některý další příspěvek.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Moc děkuji za návštěvu a za komentář. Na viděnou!