pátek 24. října 2014

Dokonalé koláčky

Podzimní sychravé a nevlídné počasí svěle vyváží čokoládové koláčky s dýňovým krémem. Inspiraci jsem našla v magazínu Albert, který si při nákupu vždycky odnesu domů, při kávě prolistuju a aspoň jeden recept si uložím. Koláčky jsem pekla už dvakrát a vždy s ohromným úspěchem. Příští týden se na ně chystám znovu, budeme mít velkou rodinnou návštěvu.

Na koláčky:
225 g hladké mouky
100g kakaa holandského typu
1,5 lžičky jedlé sody
½ lžičky soli
1 lžíce másla
¼ hrnku ztuženého tuku
100 g krupicového cukru
110g tmavého třtinového cukru
1 vejce
250 ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:
120g smetanového sýru
115 g másla
55 g moučkového cukru
80ml dýňového pyré
skořice
špetka mletého muškátového oříšku

Dýňové pyré se připraví jednoduše: Na plech dáte dílky dýně i se slupkou a dáte péct. Poté seškrábnete lžící z upečené dýně dužinu a tu rozmixujete. Pyré je hotovo.

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku prosejte spolu s kakaem, jedlou sodou a solí do středně velké mísy a promíchejte, aby ve směsi nebyly žádné kakaové hrudky. Dejte stranou. Máslo, ztužený tuk a cukr našlehejte ručním elektrickým šlehačem dohladka, trvá to asi 3 minuty. Přidejte vejce a šlehejte doběla a dokrémova, asi 2 minuty. Pak postupně zašlehávejte moučnou směs, mléko a vanilkový extrakt. 
2. Z těsta odebírejte lžící a na plech vyložený pečicím papírem dělejte hromádky, pomocí lžíce je zploštěte do kolečka o průměru 5 cm. Pečte asi 12–14 minut. Vyndejte, nechte lehce zchladnout, pomocí špachtle sejměte a dejte na mísu zcela vychladnout.  
3. Připravte si náplň: ručním elektrickým šlehačem našlehejte smetanový sýr, máslo a moučkový cukr, poté přidejte dýňové pyré, skořici a muškátový oříšek a prošlehejte dohladka. Krémem potřete polovinu koleček, přiklopte druhou polovinou a podávejte.

Recept můžete najít i na stránkách Alberta: http://www.albert.cz/.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za návštěvu a za komentář. Na viděnou!