Obrací se na mě čím dál více lidí s dotazy ohledně perníčků, tak tu sepíšu vše podstatné do jednoho příspěvku, ať nemusíte hledat v archivu blogu.
800 g hladké mouky
300 g cukru
200 g medu
4 vejce
300 g cukru
200 g medu
4 vejce
1 kypřící prášek do perníku
lžička jedlé sody
lžíce mleté skořicelžička jedlé sody
6 hvězdic badyánu, 1 lžíce hřebíčku, špetka anýzu - utlouct v hmoždíři
Začneme se sypkými surovinami, které si odvážím do velké mísy. Koření utlučeme v hmoždíři, já jej někdy pro úsporu času nahrazuji 3 - 4 lžičkami perníkového koření. Poté přidáme med a vejce. Do těsta opravdu nepřijde žádný tuk, pojivem jsou vajíčka a med.
Těsto
se velmi pomalu spojuje, proto se toho nelekejte. Já jej pomalu hnětu, s
přestávkami na odpočinek (pro ruce i pro těsto), i půl hodiny. Až těsto drží pohromadě a jej z něj tvárná hmota, zabalíme jej do potravinářské folie a necháme jej alespoň 12 hodin v chladu (ideální je přes noc).
Před samotným tvořením vytáhneme těsto alespoň na hodinku do tepla. Pak už zbývá těsto vyválet a vykrájet oblíbené tvary. Vykrájené perníčky potírám před pečením rozšlehaným vajíčkem s troškou teplé vody Perníčky pečeme ve vyhřáté
trouby na 180°C zhruba 10 - 15 minut. Až to zavoní a okraje
jsou hnědší, perníčky musí z trouby ven, ještě trošku dojdou na plechu. Je potřeba je nechat vychladnout na plechu, aby se nezvlnily.
Měknout perníčky nechávám v papírové krabici
na balkoně, do týdne jsou měkké. Z tohoto množství surovin dělávám přibližně 200 - 250 perníčků (záleží na velikosti vykrajovátek).
POLEVA
1 bílek
200 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy (šťáva z půlky citronu)
1 lžička škrobové moučky
Nejdříve chviličku šlehám metličkou samotný bílek, poté přidám citronovou šťávu a škrobovou moučku. Vyměním metličku za lžíci a postupně přisypávám moučkový cukr, který si nadvakrát proseju přes jemné sítko (používám čajové). Cukr vmíchávám do bílku a pak jej třu o stěnu misky. Kdyby se šlehal, dostane se tam hodně vzduchu a poleva by mohla praskat. Chce to čas, polevu dělám přibližně 10 minut.
Poleva je hotová, když jen velmi ztěžka odpadá z lžíce zpět do mísy. Nesmí téct, ale nesmí odpadnout až po klepnutí lžící. Když po chvilince odpadne sama, je to ta správná konzistence.
Zdobím pomocí igelitového uzavíratelého pytlíku, ozkoušeno, ničím se nezdobí lépe!
ZDOBENÍ
Přidávám ještě pár fotek pro inspiraci... Ale na netu se dá najít spousta krásných perníčků.
Pane jo, to je cukru... My do nich skoro žádný nedáváme, pouze med + přidáváme sklenku kávy, perníčky jsou pak výborné...
OdpovědětVymazatKaždý máme svůj recept, který nám sedí... Nám chutnají ty naše.
VymazatNádhera!!! Máte úžasně nazdobené perníčky, budou mi velkou inspirací.
OdpovědětVymazatKrásne! Vyskúšam a podám report!
OdpovědětVymazat