pondělí 22. prosince 2014

Vánoce bez vánočky? To prostě nejde...


Musím se podělit o super recept na vánočku podle Dity P., který jsem si vystřihla kdysi dávno z magazínu Albert. Připravte se na dlouhou přípravu. Já se s ní mazlila celou neděli, ale výsledek opravdu stojí za to. A tu kupovanou už nikdy nebudete chtít!!!

Suroviny:
300g hladké mouky
200g polohrubé mouky
150 ml vlažného mléka
35 g kvasnic
5 g soli
125 g cukru krupice
125 g másla
3 žloutky + 1 žloutek na pomazání
citronová kůra
75 g rozinek namočených v rumu
mandlové lupínky na posypání

Jdeme na to a začínáme kváskem
1 lžíci hladké mouky, 1 lžíci cukru a rozdrobené droždí rozmíchejte ve 125 ml vlažného mléka. Nechte kvásek v klidu vzejít, trvá to cca 10 minut.

Mezitím si připravíme suroviny na těsto, prosejeme obě mouky, přidáme sůl a cukr a promícháme. Dále přidáme změklé máslo, žloutky, kůru z půlky citronu a zbylé mléko. Nakonec vlijeme kvásek a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Je potřeba pořádně těsto prohníst, aspoň 20 minut. Já si na to vzala pomocníka, vymíchala jsem si těsto v dommácí pekárně.

Těsto v míse překryjte, třeba utěrkou, a dejte na teplé místo kynout. Mělo by minimállně zdvojnásobit objem, bude to trvat cca 3 hodinky. 

Jdeme plést vánočku. Vykynuté těsto dejte na vál, nelepí, takže není třeba podsypávat moukou. Znovu jej propracujte a rozdělte si jej na 9 dílů. Z těch vyválejte shodné válečky (prameny). Ze 4 pramenů udělejte spodní patro, to pak potřete žloutkem a posypejte polovinou rozinek. Další patro bude ze tří pramenů, opět jej pomažte vajíčkem a posypte rozinkami. Poslední patro je ze dvou pramenů. Pramen vždy dobře přitiskněte k tomu spodnímu a konce zahněte pod spodní pramen. Jinak se vám vánočka při pečení rozjede. Nakonec vánočku ještě jednou potřete žloutkem a posypte mandličkama. Nechte na plechu kynout ještě aspoň půl hodiny.

A poslední fáze - pečení. Předehřejte si troubu na 130 - 150°C, vánočku pečte zvolna cca 45 minut. Dokud nezezlátne. A ještě jedno doporučení dle Dity P. - zapíchejte do vánočky špejle, nerozjede se při pečení. 




Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za návštěvu a za komentář. Na viděnou!